Culturele tradities in Nederland

Geschreven door Andrea van Langen

5 december 2024

Goedemorgen mijn naam is Andrea van Langen-Visbeek en ik ben lid van het Nederlandse parlement. Vandaag is het Sinterklaas een belangrijke culturele traditie in Nederland.

Het is niet alleen maar feest. De geopolitieke spanningen in en buiten Europa brengen ook spanningen met zich mee voor nationale minderheden, die altijd kwetsbaarder zijn in tijden van spanning. Waar Nederland en vooral Amsterdam altijd bekend stond als een baken van tolerantie is het nu een grote uitdaging om de traditionele minderheden het gevoel te geven dat ze welkom zijn, dat diversiteit traditioneel de kracht van deze stad is en aan de basis staat van onze welvaart.

De Europese Commissie in Brussel kent het Europees Erfgoed Label toe aan belangrijke Europese erfgoederen. In totaal hebben nu 48 gebouwen en plaatsen dit label gekregen als erkenning voor de rol die zij hebben gespeeld in onze gezamenlijke Europese geschiedenis, cultuur of integratie. Het label heeft een sterke educatieve waarde voor met name jongeren. Zij krijgen zo een beter beeld van de achtergronden van deze symbolische locaties.

In Nederland hebben inmiddels Kamp Westerbork in Hooghalen, het Vredespaleis in Den Haag dit label plaatsen die ons herinneren aan hoe belangrijk het is om de traditionele minderheden te beschermen. Er zijn verschillende groepen met een migratieachtergrond die een rol spelen in de Nederlandse samenleving denk aan mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse of Joodse achtergrond. 

In Nederland worden de Friezen erkend als traditionele nationale minderheid. Ik ben zelf geboren in Friesland. De Friese cultuur is uniek en wordt gekenmerkt door een sterke regionale identiteit, waarvan de Friese taal een belangrijk onderdeel is. Het Fries is erkend als een officiële taal in Nederland en wordt door ongeveer 400.000 mensen gesproken. De Nederlandse overheid stimuleert de Friese taal. Er zijn diverse streektalen zoals het Limburgs en het Twents die streven naar dezelfde erkenning. Streektalen dreigen te verdwijnen nu steeds minder mensen dialect spreken en verdienen onze aandacht en bescherming. 

Elke regio heeft zijn eigen cultureel erfgoed waaronder monumenten, landschappen en tradities. Denk aan de traditionele Friese en Groningse kerken of de Westfriese stolpboerderijen. Maar ook Friese sporten zoals Fierljeppen en Kaatsen en het vlakke Friese landschap met de meren en de terpen die de mensen moesten beschermen tegen het water net als later onze beroemde Afsluitdijk en de Deltawerken.

Wij vinden het belangrijk dat traditionele minderheden binnen Nederland en binnen Europa beschermd worden, zich veilig voelen en gewaardeerd worden. We kunnen veel van elkaar leren en daarom vinden we het belangrijk om hier vandaag aanwezig te zijn zodat we kunnen luisteren naar elkaars verhalen. Met luisteren begint het begrip voor elkaar en voor elkaars problemen en dat is nodig voor een betere samenwerking binnen Nederland en binnen Europa.

Misschien ook interessant…

Kleiduiven of helmduiven

Kleiduiven of helmduiven

Goedemorgen mijn naam is Andrea van Langen, ik ben Eerste Kamerlid voor de BBB en het enige kamerlid uit Westfriesland. De meeste kamerleden komen uit de...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *