Kleiduiven of helmduiven

Geschreven door Andrea van Langen

5 januari 2025

Goedemorgen mijn naam is Andrea van Langen, ik ben Eerste Kamerlid voor de BBB en het enige kamerlid uit Westfriesland. De meeste kamerleden komen uit de Randstad. Als BBB zetten we ons in om het geluid van de regio in Den Haag te laten horen en Westfriesland is een hele bijzondere regio. Er wonen meer dan 200.000 mensen en  met onze zaadteelt, onze bloembollenteelten en de teelt van vollegrondsgroente behoren we tot de wereldtop. Je vindt de Westfriese ondernemers over de hele wereld en Jan de Wit is een voorbeeld van zo’n Westfriese ondernemer die daarnaast ook nog tijd heeft voor een bijzondere hobby: het fokken van duiven.

Mijn opa hield ook sierduiven, ik weet nog hoe ze eruit zagen en ik denk dat het Hollandse Kapucijn Duiven waren als ik het op internet nazoek. Ik weet dat ik als ik bij mijn opa en oma in Friesland logeerde ik altijd als ik wakker werd het gezellige koeren van de duiven hoorde en nog altijd roept het koeren van duiven bij mij een gelukkig gevoel op. En dat zal vaker voorkomen want duiven en mensen horen al heel lang bij elkaar.

Even in vogelvlucht wat weetjes over het houden van duiven:

Al in het oude Egypte  (2500-2350 v.Chr.) waren er tamme duiven. Hiervan zijn tekeningen gevonden in een graf uit die periode.

Tot aan de Middeleeuwen kende men het Duivenrecht. Alleen de adel en de geestelijkheid was het recht voorbehouden om duiven te houden. 

Ik heb me laten vertellen dat mensen vroeger ook wel duiven in kooitjes in huis hielden omdat duiven een stof afscheiden die zou helpen tegen gordelroos en dauwworm bij kinderen. 

In oorlogen werd de duif gebruikt om berichten over te brengen. Daarom werd in de Tweede Wereldoorlog het houden van duiven zelfs verboden door de Duitsers.

Tijdens de Olympische Zomerspelen stond vroeger het afschieten van levende duiven op het programma. Pas op de Olympische Zomerspelen van 1912 in Stockholm werden de levende duiven vervangen door kleiduiven

In Noord-Holland zorgen duiven jaarlijks voor 1,5 miljoen aan wildschade omdat het afschieten van duiven en ander schadelijk wild inmiddels wordt belemmerd door allerlei regelgeving. De regeldruk is doorgeschoten in dit land, ook dat is iets waar de BBB wat aan wil doen.

Duiven worden dus al eeuwenlang gehouden door de mens; als pluimvee, om ze (in duiventillen) vet te mesten en op te eten, als sierduif en vooral ook als postduif vanwege hun enorme oriëntatievermogen. Dat laatste gebeurde ook in De Streek waar de familie de Wit vandaan komt. Alleen wilde Jan wat anders hij wilde zich onderscheiden, zoals het bedrijf dat ook doet in de bloembollenhandel, via Wassenaarse tak van de familie kreeg hij een koppeltje sierduiven cadeau en zo is het allemaal begonnen. 

De duif staat symbool voor de liefde denk aan tortelduifjes, maar vooral ook voor vrede wat dat betreft kunnen we in deze roerige tijd wel wat meer duiven gebruiken. Het houden van duiven als huisdier komt tegenwoordig steeds minder voor maar gelukkig hebben de sierduiven in Jan de Wit een hele goede ambassadeur gevonden.

 Jan heeft zich gespecialiseerd in het fokken  van Helmduiven. De Nederlandse Helmduif is officieel levend erfgoed en wordt beschermd door de Stichting Zeldzame Huisdierenrassen. Wie deze én andere Zeldzame Huisdierenrassen wil bekijken kan terecht bij kinderboerderij SKIK in Hoogkarspel en bij het Rundveemuseum in Aartswoud. En dus hier bij Jan de Wit aan de grootslagweg 21 in Andijk. Want Jan heeft van de Stichting Zeldzame Huisdierenrassen het predicaat erkend fokcentrum voor helmduiven gekregen en ik heb de eer hem dat certificaat te mogen overhandigen.

Ik heb Jan gesproken en hij bekende me dat hij hoopt nóg beter te worden in het fokken van duiven als hij straks meer tijd heeft voor zijn bijzondere hobby. Wat dat betreft zal het waarschijnlijk niet bij dit certificaat blijven. Jan van harte gefeliciteerd met deze erkenning.

Ik hoop dat je als ambassadeur voor de sierduiven mensen zal inspireren zodat meer mensen en vooral meer jongeren gaan nadenken over een duif als huisdier. Ik begrijp dat je dochter je hierbij helpt dus misschien kan zij deze bijzondere hobby straks voortzetten. Maar ik wens je de komende jaren vooral heel veel liefde, plezier en succes met het fokken van de Helmduiven.

Dank u wel!

Misschien ook interessant…

Culturele tradities in Nederland

Culturele tradities in Nederland

Goedemorgen mijn naam is Andrea van Langen-Visbeek en ik ben lid van het Nederlandse parlement. Vandaag is het Sinterklaas een belangrijke culturele traditie...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *